Detta med filer i molnet och på datorn kan verka svårt att förstå... men läs detta så kanske det klarnar!

• Utrymmet per person i "ONEDRIVE SVERIGES RF" är 1000 GB – för filer, bilder och filmer som rör SGF och GOLF (inte personliga filer).
  • Din dator har bara ca 230 GB utrymme – alltså är det smart att flytta filer FRÅN datorn så att de enbart finns i MOLNET (dvs i ONEDRIVE på din MICOSOFT 365 konto) men att du har en ”genväg med tumnagel-bild” på filen/mappen i din ONEDRIVE enligt nedan!

Titta på denna bild:

När du är i ”ONEDRIVE Sveriges RF” finns 4 sätt som en fil/mapp kan ha som STATUS:

1. (”grön cirkel med vit bock”, tex AKTUELLT ovan) -  finns ALLTID på din dator (och tar upp plats)
  2. (”vit cirkel med grön bock”, tex BACKUP ovan) – finns JUST NU på din dator, tar upp plats, men kan ändras till ”MOLN” vid behov
  3. (”moln” – tex BILDER ovan) – finns bara tillgänglig med internet access.
  4. (”2st blåa pilar”, tex ATT GÖRA ovan) – synkronisering pågår eller filen är öppen i ett program (tex WORD) just nu.

Men vad betyder det då?

• Alternativ 1 och 2 (samt kanske även 4) är alltid tillgängliga i din dator – även om du saknar internetaccess på flygplan, tåg eller om din router är trasig.
  • Alternativ 3 kan bara öppnas via internetaccess, filen tar då 1-2 sekunder längre tid att öppna, eftersom den först laddas ner från ONEDRIVE till din dator.

Normalt har du alltid tillgång till internet, vilket gör att alla filer alltid kan vara i ”molnet” (alternativ 3), men när du öppnar en ”moln-fil”, så laddas den ner filen ner till datorn, och blir då "temporärt tillgänglig" (alternativ 2 dvs ”vit cirkel med grön bock, tex BACKUP ovan”) och du har access till filen på datorn ”ett tag framåt/tills vidare” även om du senare idag saknar internetaccess. Filerna ligger kvar i denna status "länge"!

Du kan högerklicka på en mapp/fil och välja ”BEHÅLL ALLTID PÅ DEN HÄR ENHETEN”. Då blir det "alltid tillgänglig" (som alternativ 1 ovan. tex som min  AKTUELLT). Jag har gjort det med AKUTELLT, eftersom där ligger mina aktuella filer som jag använder just nu. Därefter flyttar jag in dem i andra mappar i min ONEDRIVE eller i SHAREPOINT. Då ändrar jag filer till "enbart molnet" (

Mina SGF-bilder däremot, ligger mappen BILDER, som jag sällan behöver, men är ”bra att ha” i framtiden. Alltså är mappen BILDER en ”moln-mapp” (alternativ 3).

OBS!!! Numera har alla nyinstallerade eller nyköpta datorer får automatiskt alla filer i ONEDRIVE (både privat och på jobbet). Det gäller även andra program som DROPBOX, GOOGLE DRIVE eller APPLE iCLOUD DRIVE. Detta eftersom det sparar utrymme på datorn. Filer du jobbar i blir automatiskt alternativ 2 (”vita cirkeln”).

Jag har alltså 90-95% enbart i molnet och resten laddas ner i samband med att jag öppnar filen...

Länkar: