Varför får jag detta meddelande på datorn nästan varje dag???Tyvärr finns inget kort svar, så häng med!


SGF bestämt har bestämt att höja säkerheten för att möta hoten som bara blir fler, allvarligare och får större konsekvenser för dig, dina kollegor, SGF och i värsta fall även RF!


INTERN-IT har därför, sedan våras, steg för steg höjt säkerheten via PANDA, epostskydd, uppdateringar, interna IT-säkerhetsmöten och genom kontakt med RF samt implementerat flera nyheter (de flesta märker du knappt men hanterar säkerheten på olika sätt på din dator, ditt konto och dina mobila enheter).


Konsekvenser: Ja, det kommer bli ”jobbigare och mer omständigt” för dig som användare, men för det mesta handlar det om bråkdelen av en sekund, några sekunder men ibland några minuter vid tex omstart av datorn eller upp till 5-15 minuter vid vissa programinstallation (läs: GIT och GIT-relaterade program).


Sedan ett tag tillbaka sköter PANDA i stort sätt allt på din dator: antivirus, brandvägg, webfilter, programskydd - både vid installation men även vid varje start av ALLA program på din dator. Alla filer som du laddar ner, får på email eller startar/öppnar/kopierar etc från tex USB kontrolleras också!


Från September hanterar även PANDA all uppdatering av WINDOWS, uppdatering av ca 400 olika program samt HP-hårdvarans uppdateringar - och gör genomsökning 1 gång i veckan efter virus och annat i datorn!

Därför är det viktigt:

  • Stäng ALLTID av datorn vid transport i datorväska/ryggsäck! Risken är att datorn startar och blir överhettad! I värsta fall kan datorn ”smälta” eller börja brinna…
  • Stäng ALLTID av datorn när du jobbat klart för dagen! Då får du alltid en fräsch och rensad dator nästa arbetsdag…

Enligt bilden har uppdateringar redan gjorts på datorn och nu rekommenderas en omstart! Starta om nu (RESTART) eller senare (LATER).


I samband med omstarten (eller stäng av och sedan fortsätter vid nästa omstart) så kan ibland vissa uppdateringarna slutföras, vilket någon gång gör att omstarten (nedsläckningen/uppstarten) tar några sekunder eller ngn minut längre tid jämfört med en vanlig omstart.


Väljer du LATER, så väljer du senare STÄNG AV eller STARTA OM när du jobbat klart för dagen! (Eller om datorn blir seg/konstig, så startar du om den snabbt under arbetsdagen).


Anledningar att du får detta meddelande från PANDA både igår och idag är att det kommit uppdateringar båda dagarna… (tidigare behövde ofta göra många uppdateringar manuellt).


Du MÅSTE därför STÄNGA AV / STARTA OM datorn minst 1 gång per dag! Att skylla på "jag ska bara" eller "jag reser och är först hemma om några dagar" är ingen ursäkt. Tidigare har tyvärr flera struntat i att starta om sin dator i dagar och upp till flera veckor, men numera hanterar PANDA detta effektivt med epost, påminnelser och automatiska omstarter. Se därför till att starta om datorn när det passar dig!


Eftersom uppdateringar sker minst 1 gång i veckan (vanliga uppdateringar av program) samt alltid vid akuta uppdateringar, så kan meddelande om omstart ske varje dag men även fler ggr per dag (ytterst sällan)!


Vårt virusskydd hos VIPRE stoppar ca: 98% (!) av all inkommande Mail till SGF pga virus, phishing, trojaner eller spam men ibland kommer tyvärr något spam/phishing mail igenom eller att ett legitimt Mail blir stoppat! Var därför försiktig med att klicka på länkar och var allmänt kritisk till ALLA mail/SMS som ber dig bekräfta ett konto eller lösenord.

På våra mobiler har vi MERAKI som hjälper till att uppdatera och "hålla koll" på mobilens hälsa.


Många uppdateringar på datorn, sker numera mer och mer i bakgrunden, utan att du märker det - precis som på mobilen…

Trots allt du gör ovan och allt INTERN-IT gör i bakgrunden, så kommer vi ”snart” ändå att drabbas på ett eller annat sätt! Men genom bra skydd och din medvetenhet, så ska "skadorna "minimeras så mycket som möjligt - och du ska kunna återgå till arbetet så snart som möjligt.


Det är därför viktigt att du sparar allt i ONEDRIVE (och inte på SKRIVBORDET, DOKUMENT, BILDER eller HÄMTADE FILER etc), eftersom endast ONEDRIVE, E-POST och SHAREPOINT (inkl TEAMS) kommer räddas/återställas vid ett konto- eller datorhaveri.


Vid minsta misstanke om att något är fel, att du klickat på fel länk, fyllt i kontouppgifter på fel ställe eller bara är osäker - kontakta omedelbart INTERN-IT!


(Även RF informerar att de efter årsskiftet kommer påbörja en större säkerhetsuppdatering av datorer och konton, som kommer påverka oss också, men SGF har som mål att ALLTID har bättre säkerhet än RF, därav tex PANDA, VIPRE och MERAKI etc).